20 oktober t/m zo 25 maart: Along the Road to Nineveh

Het Rijksmuseum van Oudheden biedt weer een bijzonder mooie expositie aan deze winter. En wel van de internationaal befaamde kunstenaar Qassim Alsaedy. De expositie ‘Along the Road to Nineveh’ ademt pure geschiedenis in, geïnspireerd door het Nabije Oosten en de ruïnes van Niveneh (ooit de hoofdstad van het Assyrische rijk).

De expositie is te zien t/m 25 maart 2018 en bestaat uit 22 driedimensionaal, en veelal vierkante, werken. De vorm verwijst naar de plaquettes met reliëf die zijn gevonden in de duizenden jaren oude tempels van Irak, zijn vaderland. Behalve de vierkante vorm, is mede door deze reden ook gebruik gemaakt van reliëf. Met verf schildert hij de tekens laagje voor laagje op een paneel.

De kunst laat heden en verleden samensmelten. Voor Qassim Alsaedy zijn deze één. De verhalen, verlangens en angsten van vroeger verschillen niet of nauwelijks met die van nu. Behalve dit duidelijk aanwezige element, is zijn werk ook kenmerkend voor ‘tijd’ en ‘absolute schoonheid’. Waarbij de laatste dient als tegenwicht tegen oorlog en de lelijkheid daavan.

Qassim Alsaedy woont sinds 1994 in Nederland en is geboren in Bagdad, Irak. Als student aan de kunstacademie bezocht hij de ruïnes van de antieke stad Nineveh, die hem inspireerde voor deze tentoonstelling. Onder het regime van Saddam Hussein zat hij negen maanden vast als politiek gevangene. In de jaren ’80 ontvluchte hij Irak, waarna hij uiteindelijk terecht kwam in Nederland.

Along the Road to Nineveh’ maakt deel uit van de overkoepelende tentoonstelling Niveneh – Hoofdstad van een wereldrijk en is te zien in de entreehal van het Rijksmuseum van Oudheden, welke op loopafstand is gelegen van City Hotel Nieuw Minerva. Een ideale plek om uit te rusten na een enerverende dag vol cultuur. Bekijk het hotel en boek een authentieke kamer.