t/m 3 september: De zomer bij het Japanmuseum Sieboldhuis

Om nog maar even in de Japanse sferen te blijven pakt ook Japanmuseum Sieboldhuis deze zomer uit met twee aanvullende en bijzondere tentoonstellingen. Duik in de wereld van fotograaf Shibata Toshio met zijn expositie Het gemaakte landschap of bekijk de uitgebreide verzameling aan Kokeshi-poppen, genaamd Tōhoku Girls.

Shibata Toshio is een gerenommeerd landschapsfotograaf en toont met de expositie het Japanse landschap op een indrukwekkende manier. Het spanningsveld tussen het menselijk ingrijpen en de kracht van de natuur is hier duidelijk zichtbaar. Nadat Toshi zich voor vier jaar in Europa had gesetteld, waaronder Nederland en België, besloot de fotograaf terug te keren naar Japan.

Net zo interessant zijn de ambachtelijke houten poppen, of ook wel ‘kokeshi’-poppen. Een ruime collectie handgemaakte poppen is t/m 3 september te aansschouwen in het Leidse museum. De oorsprong van deze eeuwenoude ambacht brengt ons naar Tōhoku, in het noordoosten van Japan’s grootste eiland Honshū. Omringd door bergen, bossen, vulkanen en witte, koude winters, houden ambachtslieden en houtbewerkers zich hier voornamelijk bezig met het maken van huishoudelijke artikelen en poppen. Zo’n tweehonderd jaar geleden werden de allereerste poppen met veel zorg en aandacht gemaakt. Inmiddels is deze ambacht niet meer weg te denken en wordt het van generatie op generatie doorgegeven. Meerdere variaties ontstaan, waardoor iedere houten pop een eigen karakter krijgt.

Op slechts 5 minuten loopafstand van het Sieboldhuis bevindt zich City Hotel Nieuw Minerva, midden in het bruisende centrum van Leiden en met een uniek aanbod aan comfortabele kamers.