t/m oktober 2017: 100 jaar De Stijl

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht. Door heel Nederland wordt dit gevierd met het thema Mondriaan tot Dutch Design.

Bijzonder is dat De Stijl haar oorsprong vindt in onze stad Leiden. Kunstenaar Theo van Doesburg (wonend en werkend te Leiden) richtte in 1917 het gelijknamige tijdschrift De Stijl op, met een visie voor de kunstindustrie: een betere, optimistische toekomst in een nieuwe wereld.  Samenwerking stond centraal en hieruit voort ontstond ‘De Stijl’ als kunststroming. Typerend voor De Stijl zijn de sterke lijnen en het kleurgebruik van de primaire kleuren blauw, geel en rood. De meest prominente kunstenaars waren behalve Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld.

Dit jaar staat Leiden daarom niet voor niets in het teken van 100 jaar De Stijl. Door de gehele stad worden tentoonstellingen, voorstellingen en activiteiten georganiseerd. Als kunstliefhebber staat u een mooi programma te wachten; verschillende tentoonstellingen in Museum de Lakenhal, lezingen door o.a. Lieke Wijnia en Hetty Berens, een openluchtmuseum, kunstroutes en voorstellingen over o.a. Piet Mondriaan. En wat is er aangenamer dan een verblijf te midden van al het gewoel. Vanuit City Hotel Nieuw Minerva, gelegen aan de gracht en in het centrum van Leiden, is werkelijk alles op loopafstand.